ΟΙΝΟΠΟΙΕΙA

CAVINO

Η CAVINO ιδρύθηκε το 1958 και βρίσκεται στις Πλαγιές της Αιγιαλείας εν μέσω χαρισματικών αμπελώνων. Η τοποθεσία συνδυάζει με μοναδικό τρόπο το βουνό και τη θάλασσα και διαμορφώνεται έτσι ένα ιδιαίτερο κλίμα, το οποίο προσδίδει στα σταφύλια της περιοχής την εξαιρετική τους ποιότητα.

Εκεί αξιοποιεί κατά κύριο λόγο αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών, όπως ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης, το Μαύρο Καλαβρυτινό, και η Μαυροδάφνη αλλά και διεθνείς ποικιλίες όπως το Cabernet Sauvignon, το Syrah, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc.

Το οινοποιείο διαθέτει το πιο προηγμένο εξοπλισμό οινοποίησης, δύο γραμμές εμφιάλωσης κρασιού και πλήρως κλιματιζόμενες αποθήκες για τη συντήρηση και παλαίωση των κρασιών.

Στόχος και όραμά μας είναι η ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, και η πιστότητα στην παραγωγή ποιοτικών οίνων.

Στην Cavino παράγουμε κρασιά, που διανέμονται στην Ελλάδα και σε 55 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Κρασιά τα οποία έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς και από καταξιωμένους παγκόσμιας εμβέλειας οινοκριτικούς.

ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ

«Το θαύμα του Σπηλαίου»

Την ύπαρξη του μοναστηριακού αμπελώνα επιβεβαιώνουν  αναφορές από το 1550, όπου από τους μοναχούς το Μετόχι χρησιμοποιείτο  ως οινοποιείο και εξυπηρετούσε τις ανάγκες της καλλιέργειας και τον τρυγητό των σταφυλιών.

Ο πολύτιμος μούστος μεταφερόταν με μουλάρια έως το Μέγα Σπήλαιο, όπου στο περίφημο υπόγειο κελάρι του μεταγγιζόταν σε βαρέλια 500lt. Στο μοναστηριακό αυτό διακόνημα συμμετείχαν αργότερα και εργάτες λαϊκοί, ορισμένοι από τους οποίους περιγράφουν ακόμη και αναπολούν τη Μεγάλη Άμπελο.

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μοναχών από το Μέγα Σπήλαιο εγκαταλείφθηκε σταδιακά  η καλλιέργεια, ενώ ή αναμπέλωση το 1999 εξασφάλισε στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου μακροχρόνια μίσθωση.

Το «Μεγάλο Αμπέλι» εκτείνεται σήμερα στο 21ο χλμ. της επαρχιακής οδού Διακοφτού – Καλαβρύτων στης Λώβας το λαγκάδι, με την επιβλητική χαράδρα του Βουραϊκού να αγκαλιάζει τους γραμμικούς αμπελώνες που φιλοξενούν ποικιλίες της όψιμου βλαστικού κύκλου.

Σε υψόμετρο 880 μέτρων, πυκνότητα φύτευσης 4.100 φυτά ανά εκτάριο και πάνω σε αμμοαργιλοχαλικώδες χώμα ευδοκιμούν η Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λαγόρθι, και Aσύρτικο.

Τα σταφύλια φτάνουν στο οινοποιείο σε χαμηλές θερμοκρασίες, επιτρέποντας στους οινολόγους της Cavino να προχωρούν σε  ιδανικές προζυμωτικές εκχυλίσεις, ειδικά στις λευκές ποικιλίες.

Οι ερυθρές μετά από ελεγχόμενες ζυμώσεις και υπομονετικές  εκχυλίσεις, αποζυμώνουν σε ανοξείδωτες δεξαμενές, ενώ ορισμένα από τα πιο πλούσια κρασιά μας, οδηγούνται σε δρύινα βαρέλια για δύο χρόνια, ώστε να παλαιώσουν και να ολοκληρωθούν.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Megaspileo.gr

ΠΑΤΡΑ

«Οινοποιώντας στην Πάτρα»

Από το 2015 στην βιομηχανική ζώνη Πατρών λειτουργεί ένα νέο οινοποιείο της Cavino, εξασφαλίζοντας την δημιουργία ζηλευτών ΠΟΠ οίνων Μαυροδάφνης και Μοσχάτου Πατρών.

Εδώ  η καθετοποίηση των διαδικασιών περιλαμβάνει τα στάδια της γλευκοποίησης, των ζυμώσεων και της παλαίωσης, όπως προτείνει ή αυστηρή  οινική νομοθεσία. Έτσι με ετήσια παραγωγή 1.3 εκατομμύρια λίτρα η διάσημη Μαυροδάφνη Πατρών χαρίζει στην οινοποιία μας την εθνική πρωτιά που της αξίζει.

Η φήμη της Μαυροδάφνης οφείλεται στο μοναδικό και πολύπλοκο μπουκέτο που θυμίζει σύκο, καρύδι, κανέλα και μαύρη σοκολάτα αλλά και στην βελούδινη και στρογγυλή γεύση που αποκτά με την  παλαίωση. Για να αποκτήσει όλα αυτά τα επίκτητα χαρακτηριστικά  η Μαυροδάφνη της Cavino, μεταμορφώνεται αργά και σταθερά μέσα στα δρύινα βαρέλια της κάβας μας για πάνω από 9 χρόνια.

ΣΑΜΟΣ

«Απόβαση στο αμπελουργικό νησί της Σάμου… »

Ένα χρόνο αργότερα η Cavino επιχειρεί μια…τολμηρή απόβαση στην ζώνη Π.Ο.Π Σάμος σε συνεργασία με το οινοποιείο Βακάκη, όπου το εμβληματικό σταφύλι του νησιού είναι το Άσπρο Μοσχάτο! Εδώ η πρόκληση να ξεπεράσουμε το παγκοσμίου φήμης άρωμα των κρασιών που παράγονται, ήταν μεγάλη. Το οινοποιείο δεσπόζει ανάμεσα στους ιστορικούς αμπελώνες της  αρχαιότερης ίσως αμπελουργικής περιοχής της Ελλάδας.

Μοναδική ποικιλία το μοσχάτο Σάμου με εκρηκτικά ανθικά αρώματα που θυμίζουν τριαντάφυλλο γιασεμί, αγιόκλημα και  μέλι μπορεί να οινοποιηθεί προσεκτικά παράγοντας τόσο ξηρά όσο και γλυκά κρασιά.

Η παραγωγή της Cavino διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια αγγίζοντας τους 600 χιλιάδες λίτρα εκλεκτού λευκού οίνου, που προέρχεται αποκλειστικά  από τους ημιορεινούς και ορεινούς αμπελώνες της διάσημης ζώνης.